Selçuk Üniversitesi Selçuklu Araştırmaları Enstitüsü ve Yeditepe Üniversitesi iş birliğiyle düzenlenen “Karadeniz’in Kuzeyi ve İpek Yolu Güzergâhında Türk Tarihi ve Selçuklu Mimarisi Uluslararası Sempozyumu” gerçekleştirildi. Sempozyumda Selçuklu mimarisinin kültürel ve mühendislik alanındaki önemi vurgulandı.
Sempozyumda konuşan Selçuk Üniversitesi Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Haldun Soydal, tarihsel ve kültürel açıdan büyük bir değere sahip Selçuklu mimarisinin önemini vurguladı. Soydal, “Selçuklu İmparatorluğu yalnızca Anadolu’da değil, geniş bir coğrafyada çok değerli kültürel miraslar bırakmış ve bu miras dünya genelinde birçok alanda etkisini hissettirmiştir. Selçuklu mimarisi sadece estetik boyutuyla değil, aynı zamanda mühendislik ve teknoloji alanındaki ileri düzey yaklaşımlarıyla da dikkat çekiyor. Selçuklu mimarisi yalnızca Türkiye’nin değil, aynı zamanda Orta Doğu ve Orta Asya coğrafyalarının kültürel zenginliğini de yansıtan eşsiz bir hazinedir” dedi.
Yeditepe Üniversitesi Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Ece Ceylan, Mimarlık Fakültesi olarak 14. yüzyıl öncesi Türk mimarisi çalışmalarının dördüncüsü olan sempozyumu gerçekleştirmekten dolayı duydukları memnuniyeti dile getirdi.
Selçuklu Araştırmaları Enstitüsü Müdürü Prof. Dr. Mustafa Demirci, “Selçukluların geride bıraktıkları mimari ve sanat eserleri dünyanın en kıymetli tarihi objeleri hükmündedir. Bu toprakları bizim vatan edinmemizin bedeli, iki yüz yıllık Haçlı seferlerine maruz kalmamız ve ağır bedeller ödememizdir” şeklinde konuştu.
Yeditepe Üniversitesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Ayşe Gülçin Küçükkaya ise çalışmaların kapsamlı bir şekilde yürütüldüğünü özellikle Özbekistan, İran ve Kafkasya’da Türk izlerine odaklanarak müzeler ve yapılar üzerinde çalışmalar gerçekleştirildiğini söyledi.
Sultan Alparslan Kültür Merkezinde gerçekleşen sempozyuma Selçuk Üniversitesi Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Haldun Soydal, Selçuklu Araştırmaları Enstitü Müdürü Prof. Dr. Mustafa Demirci, öğretim üyeleri ve öğrenciler katıldı.
Program hediye takdiminin ardından sona erdi.